Wednesday, June 16, 2010

CS’14’ Feature Set (Communication Server ‘14’)

Article: published in (Dutch) about the feature set in CS14, tags: #ucoms #cs14

image De afgelopen weken gaat het in UC land eigenlijk nog maar om 1 ding. Dat is Communication Server “14”. Het nieuwe communicatie platform produkt van Microsoft. Nu VoiceCon en TechEd achter de rug zijn gaat er een wereld voor ons open die voorheen gesloten moest blijven (ivm NDA). Zoals in eerdere berichten duidelijk aangegeven is die NDA nu minder zwaar en kunnen we over features gaan praten. Mijn favoriete onderdeel persoonlijk. Blijf techneut tenslotte. In deze blogpost een kort kijkje in de wereld van de nieuwe versie Communication Server ‘14’. Ter info: De officiele naam is dit nog niet.

Een korte wrap up:

 • Er zal met CS14 nog maar 1 client actief zijn op je werkplek. Clients zoals Live Meeting zijn nu geintegreerd met Communicator ‘14’. Dat is goed nieuws en zorgt ook voor een kleinere installbase + beheer. Een prachtige stap vooruit.
 • image Mensen buiten je organisatie of binnen je organisatie die geen rich client (Communicator ‘14’) hebben geinstalleerd kunnen gebruik maken van een nieuwe silverlight (4) client om middels web conferencing deel te nemen. Een automatische check zal plaatsvinden als je klikt op “Join the Conference” of dat je de rich OC client hebt geinstalleerd. Zoniet dan gaat die direct naar de SL-variant. De SL-variant is altijd anoniem en een stuk makkelijker voor mensen die buiten je organisatie moet verbinden.
 • Niet langer NDA meer: maar Microsoft gaat audio en video ondersteunen via een federation channel met Windows Live (Wave 4)! Zie het als een communicator to communicator call die gratis over je netwerk kan. Zo kan dat ook met je vrouw die thuis is aangelogd met haar live account en de beschikking heeft over een certified headset/webcam. Enorme kostenbesparingen!
 • CS14 is zo ontworpen dat het overweg kan met een on-premise architectuur maar ook met een cloud architectuur. Volledig seamless.

image

 • Ondersteuning voor virtualisatie op alle CS14 rollen. Check altijd goed de requirements in de Virtualization Guide (er zijn wat uitzonderingen/combinaties).
 • We hebben eerder gesproken over CAC (Call Admission Control) als toevoeging daarop hebben we nu ondersteuning voor Media Bypass –hiermee kun je direct interacteren met een directe SIP trunk naar IP-PBX zonder eerst langs de Mediation Server te moeten. 
 • In de huidige versie van OCS (OCS 2007 R2) kun je maar 1 SIP Gateway aansluiten per Mediation Server. In CS14 is die beperking opgeheven. Je kunt nu meerdere SIP Gateways aansluiten op 1 Mediation Server.
 • De oude presence icoontjes verdwijnen en hiervoor komen vierkantjes terug. Zie hieronder een voorbeeld hiervan. Zie ook de nieuwe iconen (inclusief foto) in de nieuwe Communciator ‘14’ client (rechts)

   image image  

Management:

 • De admin interface waarmee je CS14 gaat beheren is volledig herschreven en gebaseerd op SL4. De naam van het admin panel is geworden (Communication Server Control Panel) en kan gebruikt worden in combinatie met verschillende PowerShell cmdlets.
 • Er is ondersteuning voor RBAC (hetzelfde als in Exchange 2010)
 • Kopieren en plakken van oa Normalization Rules is mogelijk. Eenvoudig voor beheer. Daarnaast heb je een duidelijk overzicht van alle policies in je organisatie.

De nieuwe Central Management Store (CMS):

 • Er komt een centrale database waarin alle settings zijn opgeslagen van je totale farm. Deze is te vullen met de imageTopology Builder waarmee een omgeving volledig uitgedacht en “in elkaar geklikt” kan worden (ip configuratie/FQDN/etc). Vervolgens kun je deze XML file in de CMS uploaden en vervolgens een consistente deployment doen naar alle je serverrollen.
 • De CMS data zal middels een file transfer agent over HTTPS gepuliceerd worden naar alle servers in de topology (read only copy)
 • Er komen nieuwe tools om jou als beheerder te gaan helpen met de aanvraag en koppeling van certificaten. Dat is goed nieuws omdat dit een blijvend pijnpunt is voor klanten.
 • Je kunt nu een server in maintenance mode zetten waardoor je eenvoudig en rustig onderhoud kan plegen op de software of hardware laag op je CS14 server.
 • Nieuwe PowerShell commando’s zijn beschikbaar om eigenlijk alles te doen wat je ook in de UI kan. En zelfs meer dan in de UI mogelijk is!
 • Meer en uitgebreidere support voor role collocation. Het kunnen installeren van meerdere CS14 rollen op 1 fysieke (virtuele) machine in je topology. Denk aan CWA en Mediation die nu gewoon op een FE geinstalleerd kunnen worden.

Een prachtige lijst met nieuwe features en design changes. Ik kan niet anders zeggen dat Microsoft juiste stappen zet in een toch lastige wereld (OS<>Voice). Wij blijven aangehaakt! Wil je meer weten over CS14 dan geef ik gratis twee trainingen bij het bedrijf waar ik werk (e-office). Workshop:

image In de workshop ‘Unified Now with Unified Communications’ brengen wij u op de hoogte van de mogelijkheden (en onmogelijkheden) van het communicatieplatform Microsoft Communications Server 2010. Deze vernieuwde technologie van Microsoft wordt pas tweede helft 2010 gelanceerd. U kunt uzelf nu al op de hoogte brengen van de nieuwste functionaliteiten en toepassingen van Microsoft Communications Server 2010. Daarnaast laten wij u zien hoe maatwerk componenten, zoals de e-office webchat oplossing, uw communicatieplatform nog efficiënter maakt.

datum: 6 juli/ 31 augustus 2010
tijd: 09.00 uur – 13.00 uur
level:
****
prijs: gratis sessie

MEER INFORMATIE IS HIER TE VINDEN

Additionele Informatie:

3 comments:

Anonymous said...

要持續更新下去喲!!祝你心情愉快.................................................................

Kamicase said...

Ik wilde graag langs komen op de summerschool m.b.t. de UC 2010, echter zie enkel de datum van 31 augustus en niet die van 6 juli... :S

Joachim Farla said...

Vanwege weinig opkomst is de sessie van 31e alleen nog open. Lukt het dan?