Monday, June 14, 2010

Part III: Call Admission Control

Article: published in (Dutch) about CAC in CS14, tags: #ucoms #cs14 #networking #communicationsserver #ocs2007r2 #ucimage

In het vorige artikel bespraken we oa over de verschillende situaties waarin jij als eindgebruiker kunt komen bij een slecht functionerende internet lijn, PSTN lijn of WAN link. Nog voor je aan de slag gaat met CS14 moet je de basis principes van oa CAC goed beheersen. De CAC service wordt namelijk volledig geadministeeerd via de Bandwidth Policy Service (BPS). De (BPS) wordt standaard als onderdeel van iedere pool (mee)geinstalleerd. Daarmee ook functionaliteiten hebbende van hoge beschikbaarheid etc. De (BPS) is een operationeel over meerdere pools heen binnen een organisatie. Hij zorgt oa voor integriteit tussen de pools maar ook voor de ingestelde bandbreedte instellingen. De (BPS) is in te stellen via PowerShell of het Communications Server Control Panel (beide nieuwe features in CS14!)

Voordat je CAC kan gaan inrichten is het belangrijk om op de hoogte te zijn van veschillende terminologieen, network regionen, netwerk sites en netwerk links. Allemaal basisonderdelen voor een goed werkende CAC binnen jou organisatie.

 • Network regions bestaat uit meerdere network sites. Een network region representeert eigenlijk een network hub of een backbone. Network regions kunnen op elkaar aangesloten zijn middels een WAN connectie.
 • Network sites legt locaties vast in een network region. Een network site representeert een fysieke lokatie die valt onder een organisatie (denk hierbij aan een branch office of regionaal kantoor).
 • Network links Dit is eigenlijk de WAN link die de netwerk regions bij elkaar brengt.

Om CAC goed in te richten doorloop dan altijd eerst de volgende lijst met onderdelen.

 • indentificeer welke netwerk regionen je hebt binnen je organisatie?
 • indentificeer welke netwerk sites je hebt binnen je organisatie?
 • indentificeer welke IP subnet er gekoppeld is per netwerk site
 • indentificeer welke netwerk links je hebt binnen je organisatie (ook de netwerk regionen die op elkaar aansloten zijn)
 • Voor elke netwerk link check: maximale bandbreedte, bepaal je capaciteit kijkende naar CAC Policy)
 • indentificeer de netwerk route die je hebt binnen je organisatie?

image Voor een hoop organities waarin jullie zitten is deze informatie veelal wel beschikbaar. Ook vaak genoeg is deze informatie niet volledig en dient deze aangevuld te worden. Nog sterker up to date gehouden te worden. Een constant zicht op de werking maar ook de configuratie is key. Als je eenmaal op het punt bent aanbeland  dat alle informatie voor handen is dan kun je starten met een planning. Dit zal uiteindelijk de configuratie worden van CAC. Hoe ga je om met audio/video prioritization etc.

Call admission control policy kun je de volgende informatie vastleggen:

 • Maximale totale bandbreedte voor for audio
 • Maximale totale bandbreedte voor for video
 • Maximale totale bandbreedte voor for audio per sessie
 • Maximale totale bandbreedte voor for video per sessie

De codec die je gebruikt heeft invloed op de bandbreedte. Bekijk daarom altijd eerst welke codec het beste aansluiten of de business. Neem vervolgens een aantal key users vanuit de business in de hand om alles uitvoerig te testen. CAC is alleen zichtbaar voor de Communicator “14” client. Alleen deze client kan deze policy verwerken en communicatie aanpassen op de bedrijfspolicies.

image Veel plezier met de implementatie van CAC maar zeker ook CS14. Het is een prachtig produkt! Wil je graag meer weten dan geef ik in de zomerperiode (2010) twee gratis kennissessies. Schrijf je nu in nu het nog kan.

No comments: