Thursday, June 10, 2010

Part I: Call Admission Control

Article: published in (Dutch) about CAC in CS14, tags: #ucoms #cs14 #networking #communicationsserver #ocs2007r2 #uc

Community leden! Wat is het toch onrustig in het land van Unified Communications. Kort geleden was de VoiceCon en nu recentelijk imageook nog eens TechEd 2010. Allemaal grote evenementen met daarbij ook groot nieuws. Als ik voor de UC community bij e-office mag spreken dan waren we met name gespannen voor al het nieuws omtrent Microsoft Communications Server “14”. Microsoft Communications Server “14” (CS14) is de opvolger van Microsoft Office Communications Server 2007 R2.

Het meest positieve nieuws is nog wel dat wij u nu officieel mogen gaan informeren over al het nieuws wat gaat komen. Zoals in technische termen: de NDA (Non Disclosure Agreement) is lifted. Dit geeft ons als Unified Communications imageexperts de vrijheid om over CS14 te spreken met klanten maar ook met mensen binnen onze community. Goed om te zien is dat wij de afgelopen weken zijn gegroeid met onze community. Een community die initieel startte met een paar mensen is nu al een hele community geworden met ruim 200 (actieve) leden. Ook in Q3 dit jaar hebben we weer een Unified Communications Virtual User Group meeting! Hiervoor zijn overigens nog steeds plaatsen vrij. Schrijf je dus snel in.

In dit artikel willen we graag in het bijzonder gaan inzoemen op Call Admission Control (CAC). Als we kijken naar organisaties zoals wij die veel tegenkomen is er altijd wel een discussie over bandbreedte gebruik als we spreken over VoIP en Audio/Video Conferencing over het bestaande IP netwerk.

Vragen zoals, kunnen wij deze functionaliteit wel aanbieden aan onze gebruikers? Kunnen we dit wel met de gewenste kwaliteit? Hoe zal mijn bestaande imageinfrastructuur hierop reageren? Is mijn netwerk wel “breed” genoeg? Allemaal serieuze vragen die ook wij dikmaals binnen onze e-office UC community bespreken. Eigenlijk is het heel simpel. Het is terecht dat u zich hierover zorgen maakt. Zeker met de middelen die momenteel op de markt zijn kan en blijft dit een punt van discussie. Wij denken echter wel dat software en in het bijzonder communicatie software (oa CS14) steeds meer rekening gaat houden met deze onderwerpen.

Je kunt geen goed gefundeerd alles in-1 audio en video conferentie systeem neerzetten zonder hier goed over na te denken. Ook het zomaar upgraden van uw interne netwerkcomponenten is vaak tijdrovend en kostbaar. Zoals eerder vermeld gaat CAC u hierbij faciliteren. En hierin met name het gebruik van CAC in uw bestaande infrastructuur. 

In een reeks van publicaties zullen wij uw gaan informeren over CAC. Hieronder een overzicht en een verdeling in verschillende onderwerpen.

  • Part I. Wat is CAC en waarvoor kan ik het inzetten?
  • Part II. Hoe werkt CAC?
  • Part III. Waar moet je aan denken bij het design van een CS14 omgeving?

Wat is CAC en waarvoor kan ik het inzetten?

Call Admission Control (CAC) is een manier om je netwerkbandbreedte optimaal te gebruiken zonder consessies te doen als we praten over beschikbaarheid en kwaliteit. Met CAC in CS14 is het dus mogelijk om specifiek VoIP en/of Video verkeer over verschillende routes door uw netwerk te routeren. Of dit nu over uw bestaande netwerk is of via het internet of zelfs via PSTN. Hierbij is de client (Microsoft Communicator “14”) het eindstation van dit verkeer. Het geeft de IT professionals of architect de controle over zijn of haar netwerkverkeer. Je zou dus eigenlijk wel kunnen zeggen CAC beschermd je netwerk tegen onvoorspelbare pieken.

In het volgende artikel zullen we verder ingaan op CAC en met name hoe CAC omgaat in situaties waarbij bandbreedte even niet toereikend is. Stay tuned!

Hieronder trouwens een lijst met interessante weetjes:

2 comments:

Unknown said...

Are the series of articles on CAC published anywhere in English?

Great work! :)

Joachim Farla said...

http://technet.microsoft.com/en-us/ff731056.aspx